Tánc > Mózes, avagy a Tízparancsolat

Mózes, avagy a Tízparancsolat

Mózes, avagy a Tízparancsolat

Helyszín: Főnix Csarnok - Debrecen
Dátum: 2013. március 27.

JEGYVÁSÁRLÁS

Mózes, avagy a Tízparancsolat - a Magyar Fesztivál Balett előadása

A pénzisten híveit a tízparancsolattal szembesíti saját prózájával kezdődő táncjátékában Markó Iván. Az álmodó, vagyis Markó Iván narrátorként emlékezik vissza nagyanyjára, akitől gyerekkorában hallotta a következő történetet.

"Mózest csecsemőként elvitték a fáraó udvarába, ahol a hatalom tulajdonosa azt mondta alattvalóinak: Tegyetek két tányért elé, az egyikben legyen parázs, a másikban pedig arany, és ha a kisded ahhoz a tálhoz nyúl, ahol az arany van, halálra van ítélve, ha azonban a parázstálhoz nyúl, életben maradhat. A kisgyermek természetes ösztönei az arannyal telített tál felé vitték el a kezét, de egy védőangyal a parázzsal teli tálhoz lehelte a gyermek kis tenyerét. Megmenekült. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult. A Tízparancsolat kőbe vésett törvényei a mai napig a legmeghatározóbb parancsolatok azon emberek számára, akik meg akarnak felelni a Mindenség Urának" - hangsúlyozta Markó Iván, Kossuth-díjas balettművész.

A Magyar Fesztivál Balett előadása egyszerre sejtelmes, titokzatos, varázslatos. Mint maga a tánc. "A tánc lehetőség a szó nélküli beszédre, testbeszéd. A testbeszéddel igazándiból nem lehet hazudni. A szavakkal lehet hazudni, sajnos írással is lehet hazudni, mint tudjuk. A testünkkel, a testbeszéddel ugyanez lehetetlen. Nagyon fontos, nagyon lényeges művészeti ág a táncművészet, a zene. A zene megfoghatatlan, testetlen, de mi emberek vagyunk, lények, akiknek van testük, van fizikumuk, ami az elmúlás veszélyével fenyeget minket. Az idő múlásával riogat…– Veszély az elmúlás? Húsvét táján vagyunk, amely a feltámadásról szól. A feltámadás nagyon megfontolandó, nagyon elgondolkoztató történet. Mert a feltámadás nagyon sokszor megtörténik, legalábbis az én életemben így történt..." (Magyar Hírlap, 2011.04.23.)

Koreográfus, művészeti vezető: Markó Iván
Díszlet, jelmez: Gombár Judit
Zeneszerző: Faltay Csaba

Szereposztás:
Az álmodó: Markó Iván
Mózes: Csöppüs Márton
A Fáraó, Gyilkos: Vári Bertalan
Miriam: Stetina Szonja
Áron: Kiss Krisztián
Aranyborjú: Gomes

Jegyárak:
1.900.- Ft, 2.900.- Ft, 3.900.- Ft

JEGYVÁSÁRLÁS

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket használunk.

Top